Oliva Sofralık Zeytin Kimdir ?

İyi zeytin arayan insanlar için, Samanlı Dağları’nın (İznik’in Müşküle Köyünde) eteklerinde üretim yapan bir butik markadır. Geleneksel yöntemlerle ve hiçbir katkı yada koruyucu madde kullanmadan üretim yapan bir aile işletmesidir.

Neden Oliva Sofralık Zeytin ?

Bunun için birçok nedeniniz var;
Öncelikle;

  • Endüstriyel üretimin ön plana çıktığı ve buna bağlı olarak raf ömrünü uzatmak yada kısa sürede piyasaya sürmek için ürüne eklenen koruyucu ve katkı maddelerinden uzak bir ürün almış olursunuz.
  • Direkt olarak üreticiden aldığınız için aracılara ödediğiniz para cebinize kalır.
  • Aldığınız ürünün tam olarak nereden geldiğini bilirsiniz.
  • Aldığınız ürünün hep aynı kalite ve lezzette olduğunu bilirsiniz.

Hangi Bölgenin Zeytini Daha İyidir ?

Bununla ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak sofralık zeytin denilince akıllara Gemlik Tipi Sofralık Zeytin gelmektedir. Bunun yanında zeytin ağacının yetiştiği toprağın, iklimin, ve yıl içerisinde yapılan bakım çalışmaları hatta ve hatta zeytinin toplanma ve olgunlaştırma süresi lezzet açısından belirleyici olmaktadır.

Zeytin Fiyatları Neye Göre Değişir ?

Sofralık zeytin yetiştiriciliği bütün yıl süren, emek ve masraf gerektiren bir iş olduğu için diğer zeytin yetiştiriciliklerinden ayrılır. Üretilen sofralık zeytinde önemli olan zeytinin kalibresi, (iriliği) tuz oranı, çekirdeğinin küçük, meyvenin etli ve kabuğunun etli kısımdan ayrılmamasıdır. Bunun yanında meyvenin tam zamanında hasat edilmesi, hasat sonrası yapılan fermantasyon işleminin doğruluğu ve süresi zeytinin lezzetini ve kalitesini belirler. Bu ve buna benzer faktörlerin değişkenliğine göre zeytin fiyatları değişmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise piyasaya erken sürmek için yapılan bir takım işlemlerdir. Bu tür zeytinlerin tercih edilmemesi sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Taş Baskı Nedir?

Zeytin olgunlaşması için kuyularda ( zeytin depolarında) yoğun taş baskı altında minimum 9 ay süreyle bekletilmeli ve içindeki acı suyunu atmalıdır. Bu işlemde kuyulara (2 ila 4 tonluk kuyulara)  zeytin, kaya tuzu ve su eklenip üzerine 2 ila 3 ton arası taş dizilerek fermantasyon süreci başlatılır. Bu süreç 7 ila 9 ay süresince devam eder. Fermantasyon süreci tamamlandığında baskı denilen taşlar kaldırılır ve kuyulardan çıkartılıp satışa sunulur. Taş baskı zeytin tanelerinde yanak denilen köşeli doku oluşmaktadır.

Sele Zeytin Nasıl Saklanmalıdır?

Yapmış olduğunuz sele zeytinlerinizi saklarken kuru ve serin olan ortamları tercih etmelisiniz. Sele zeytin tıpkı diğer zeytin çeşitleri gibi muhafaza edilirken güneş ışığından korunmalıdır.

Zeytinde Kalibre Değeri Nedir?

Zeytinin tane boyutunu belirli sayı aralıklarıyla ifade ederek gruplandırmaya “Zeytin Kalibre Değeri” denir. 1 kg zeytinde bulunan dane (adet) sayısıdır. Örneğin; 230-260 kalibre zeytinin anlamı, 1 kg’ında ortalama 230 adet ile 260 adet arasında zeytin olduğunu ifade eder.

Zeytin Kalibreleri (Resmi gazeteye göre);
2XS-Siyah Zeytin 350-380
XS-Siyah Zeytin 320-350
S-Siyah Zeytin 390-320
M-Siyah Zeytin 260-290
L-Siyah Zeytin 230-260

Zeytinler Neden Küflenir

Küfler, zeytin üzerinde gelişebilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Ambalajlar; sevkiyat, raflara dizme, çarpma, yere düşme, supap arızası vb. nedenlerle zarar gördüğünde teneke içerisine hava girer. Bu durum da küf gelişimine yol açar.