Saklama Koşulları

Zeytinyağının kalitesi, zeytinin hasat edilmesinden başlayarak tüm adımlarda gösterilen hassasiyete yüksek oranda bağlıdır. Zeytinyağı, ana yapısının güçlü olmasının yanı sıra, çok miktarda antioksidan içermesi nedeniyle aslında en dayanıklı yağların başında gelmektedir. Gerekli işlemler yerine getirilerek elde edilen kaliteli zeytinyağının, sağlığımıza faydalı maddelerini kaybetmeden tüketilmesi önem arz etmektedir. Özellikle ambalajlandıktan sonra tüketilinceye kadar hangi koşullarda bekletildiği, saklandığı da bu kaliteyi oldukça etkilemektedir. Hal böyleyken, uygun çevresel şartlarda yüksek kaliteyle üretilen yağların bu durumlarını koruması için saklandığı koşulların da belirli standartlarda olması gerekmektedir.

Tüketileceği aşamaya kadar zeytinyağının saklanması sırasında en önemli etmenler; ışık, sıcaklık, hava ve zamandır. Tüm bu etmenlerin giderilmesi ve uygun koşulların sağlanması zeytinyağının dayanıklılığını arttırarak, kalite kaybını en aza indirebilmesi açısından kullanılan ambalaj da çok önemlidir. Özellikle şeffaf cam şişe veya pet şişe içerisinde saklanan zeytinyağları, güneş ışığına maruz kalırsa kalitesi düşer. Bu da tüketileceği zaman istenilen kalitede zeytinyağı bulamamaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle zeytinyağının, renkli cam şişelerde veya kaliteli laklı tenekelerde saklanması bu duruma bir önlem olarak ele alınabilir. Özellikle plastik veya şeffaf cam şişelerde saklanan zeytinyağlarının ışığa maruz kalmasıyla içerisinde bulunan klorofil nedeniyle renginde değişimler ve oksitlendiği için tadında ciddi bozulmalar olabilmektedir. Şeffaf cam şişede bulunan zeytinyağının, karanlıkta ve serin ortamda saklanması onun raf ömründe kayıp olmamasına katkı sağlayacaktır.

Bu bağlamda, doğrudan ışık görmeyen, 18 oC ila 20 oC arasındaki sıcaklıklarda, nemden uzak ve mümkün olduğunca ambalajında dolu olarak saklanması, zeytinyağının bozulmaması yanında tadının da korunması açısından önem taşımaktadır. Özet olarak, zeytinyağı tüketilene kadar hangi ambalajda olursa olsun, nemin olmadığı bir ortamda, ağzı sıkıca kapatılmış şekilde, oda sıcaklığında ve karanlıkta olması kalitesinin korunmasına yardımcı olabilmektedir.

Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır. Zeytinyağının donup donmaması onun saflığının bir göstergesi değildir. Çünkü zeytin meyvesinden hiç kimyasal kullanılmadan, doğrudan kırma, yoğurma gibi fiziksel işlemlerle elde edilen zeytinyağının donup donmamasını etkileyen birçok sebep olabilir. Ama bu durum aynı zamanda, zeytinyağının daha kaliteli veya daha kalitesiz olduğunun da göstergesi değildir.

Tüm bu bilgiler ışığında zeytinyağlarını saklamak için uygun ortamlar sağlanmasının ardından, saklama aparatı olarak da renkli veya şeffaf cam şişe veya teneke tercih edilmesi önerilmektedir. Ayrıca söz konusu bu kapların, bitiminin ardından yıkanarak tekrar kullanılması durumlarında ise içerisinde bu kapların iyice temizlendiği, koku kalmadığı ve iyice kuruduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde içine konulan zeytinyağının tat, koku ve kalitesi saklama kabından kaynaklı olumsuz etkilenebilir. Son olarak, orijinal ambalajı açılan bir zeytinyağının, daha sonraki kullanımlarında, ağzının sıkıca kapatılarak, serin, kuru ve ışıksız ortamda bulunması koşuluyla, bitimine kadar keyifle kullanabilirsiniz.