Zeytinyağı’ nın, hepimizin evinin baş köşesinde yer almasıyla gerektiğiyle ilgili görüşleri yüzünden zeytinyağının önemi artmaktadır.

Zeytinyağı Ne Kadar Dayanır?

Zeytinyağı hakkındaki en çok merak edilen soru, onun ne kadar süre dayandığıdır. Genellikle bu konuda tavsiye edilen tarih, zeytinyağının şişesinin üzerinde yazan tarihtir.  Ama bazen yanlış saklama koşulları yüzünden, zeytinyağının dayanma süresi azalabilmektedir. Dış etkilerden etkilenmeyi en aza indiren bu teneke ve şişeler zeytinyağlarının ömrünü uzatmak için size yardımcı olmaktadır. Size de sadece zeytinyağlarınızı güneşten korumak kalmaktadır. Çünkü Zeytinyağı için doğru saklanma sıcaklığı yaklaşık 18 ile 23 derece arasıdır ve güneş ışınları zeytinyağının bozulmasına neden olabilmektedir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki zeytinyağını anlamak daha çok kimyasal testlerle olmaktadır. Ama zeytinyağını tattığımızda dilimizin yanlarında ve boğazımızda kekremsi acı bir tat olur ve bu tat o yağın kaliteli olduğunu gösterir. Bunun dışındaki renk ve koku gibi özellikler aldatıcı olabilmektedir. Çoğu insan zeytinyağı koyu yeşile çalan bir renkteyse daha kaliteli olduğunu düşünür ama sızma zeytinyağının rengi, kalitesini gösteren bir faktör değildir. Size bu konuda yapılabilecek en iyi tavsiye kalitesine ve dürüstlüğüne güvendiğiniz işletmelerden zeytinyağı almanız olacaktır.

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Henüz yeşilken ve polifenol miktarı en yüksek seviyedeyken toplanan zeytinlerin, bekletilmeden yağa dönüştürülmesi sonucu oluşan yağdır. Polifenolü yüksek olduğu için en faydalı zeytinyağıdır diyebiliriz.

Zeytinyağının Asit Oranı Ne Olmalıdır?

Asit oranı, zeytinyağının kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Asit oranı düşükse bu yağ yapılan zeytin meyvesinin zarar görmeden yağa dönüştüğünün, yani yağın daha kaliteli olduğunun göstergesidir. Uluslararası standartlara göre zeytinyağındaki asit oranının 0.8’in üzerinde olmaması gerekir. Zeytinyağının asit oranı yükseldikçe kalitesi ve lezzeti düşmektedir.

Zeytinyağının Kalori Değeri Nedir?

1 gram zeytinyağı, 9 kcal; 1 Çay kaşığı zeytinyağı yaklaşık 40 kcaldır. Bu miktarlar artıkça kalori değeri artmaktadır. Özellikle diyet yapanların merak ettiği bir soru olan zeytinyağının kalorisi, diğer yağlarla karşılaştırıldığında en az kalori miktarıdır. Bu yüzden bütün uzmanlar diyet listelerini oluştururken zeytinyağını tercih ederler. Aynı zamanda zeytinyağının antioksidan etkisi açısından da zeytinyağı, diyet listelerinde yer alır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Zeytin meyvesi toplandıktan sonra bekletilmeden kırılıp ezilerek hamur haline getirilir. Elde edilen zeytin püresi, ısıtılarak yoğrulur. Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise ortaya çıkan yağ, soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır. Sıkım sıcaklığı besin değerini etkileyen temel faktördür. Soğuk sıkım zeytinyağları besin değeri yüksek yağlardır. Ama bu yöntemde soğuk su kullanıldığından daha az yağ çıkar bu yüzden bazı üreticiler bunu tercih etmez. 35 ila 50 derecede sıkılan zeytinyağları, sıcak sıkım olarak adlandırılır. Ve bu yüksek sıcaklıklar, zeytinde bulunan besin değerlerinin düşmesine sebep olabilir.

Filtresiz Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı nasıl üretilir artık az çok öğrendik. Toplanan zeytin meyveleri; dal ve yapraklarında ayrılır, yıkanır ezilir, ısıtılarak yoğrulur (malakasyon) ve sıkılır. Bu son aşamadan sonra içinde hala zeytin parçaları bulunan bir hale gelir. İşte bu haline filtresiz zeytinyağı denir. Eğer şişelenmeden önce filtrelerden geçirilerek süzülürse tortusuz ve parlak bir hale gelir. Bu haline de filtreli zeytinyağı denir. Filtresiz zeytinyağı, dayanıklılık açısından daha az ömürlüdür.

Zeytinyağı ile Ayçiçek Yağı Arasındaki Fark Nedir?

Üretim yöntemleri açısından ciddi bir fark vardır. Ayçiçek yağı üretilirken daha hafif tada ve kokuya sahip olması için kimyasallara ve özel ısı süreçlerine maruz kalır. Bu rafine işlemi aynı zamanda yağın raf ömrünü de uzatmaktadır. Bu yüksek ısı ve kimyasallar da doğal olarak yağın içindeki vitaminleri öldürüp yağın besin değerini düşündürmektedir. Zeytinyağı hiçbir kimyasal olmadan, soğuk sıkım yöntemiyle oluşturulur. Bu yüzden besin değerleri korunur. Kolesterol açısından da zeytinyağı, daha faydalı bir içeriğe sahiptir.

Kızartmalarda Zeytinyağı Kullanılır mı?

İtalya Bolonya Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçları da göstermektedir ki zeytinyağının ortalama olarak kaynama derecesi 190-220 arasında olup ay çiçek yağının kaynama noktası ise yaklaşık olarak 180 derecedir. Bu durum zeytinyağının yüksek ısılara dayanıklı olmasını gösteren bir delildir. Amerika’daki ACS bu konuda yaptığı açıklamada, zeytinyağının kızartmada kullanılmak için diğer yağlara göre daha elverişli olduğunu söylemektedir.