Mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden olan zeytinler genellikle hazır alınarak tüketilen bir gıda maddesidir. Aldığınız zeytinin çeşidi ne olursa olsun, kullanımı sırasında dikkatli olmanız, zeytinin kısa sürede bozulmasını önleyecektir. Eğer teneke zeytin satın aldıysanız zeytinlerin sık sık hava almasının önüne geçmek amacıyla birkaç gün kullanacağınız miktarda zeytini cam kavanoza almanız yararlı olacaktır. Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.

ZEYTİN SAKLAMA YOLLARI

Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır. Sonraki aşamada bir kavanoz zeytin için kavanozun ¼’ü kadar suya, iki tatlı kaşığı tuz (tepeleme olmasın) ve kavanozun üst kısmında gezdirecek kadar mısır/ayçiçeği yağı katılır. Son olarak kavanozun hava almasını önlenmek için kapağı sıkıca kapatılmalıdır.

Bazı zeytinler ise salamura edilmiş halde satılır. Salamura edilmiş zeytin tuzlu suda fazla kaldığı için ömrü diğerlerine oranla daha uzundur ve kendi suyunda saklanmalıdır. Salamura edilmiş olması daha uzun süreli kullanım için uygundur, fakat tüketicilere önerilen bir hafta 10 gün içerisinde bitirebilecek kadar zeytin almaktır.

Uzun süreli saklama tekniğinde bu zeytinlerin küflenme riski daha yüksek olacağı için genellikle mutfakta alt dolap içinde veya evin serin bir bölgesinde saklanabilir. Yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca şişeler her gün çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşması sağlanmalıdır. Daha uzun süreli saklama söz konusu olduğunda ise ilk 10 günden sonra iki haftada bir çevrilmelidir. Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.

NOT

Zeytinyağı kullanımı siyah zeytinlerin kolay şekilde yumuşamasına ve tadında bozulmalara yol açar bu nedenle saklama sırasında kullanılmamalıdır.

İPUÇLARI:

Limon ve zeytinyağı kullanımı siyah zeytinin tadında bozulmalara yol açarken, yeşil zeytinle kullanıldığında doğal tadını bulmaya yardımcı olur.

Kavanoz kapaktan hava alıyorsa önlem olarak kavanozun ağzına naylon poşeti geçirdikten sonra kapağı kapatılabilir.

Kullanım sırası gelen zeytinler birkaç gün buzdolabında muhafaza edilecek şekilde tüketilmelidir.

Sunum sırasında isteğe göre zeytinyağı, pul biber, nane, kekik veya limon gibi ek malzemeler kullanılabilir.

Zengin gıda kültürüne sahip olan Türkiye’de çok sayıda zeytin türü vardır. Bu türler genetik (tohumdan gelen) kaynaklı olabileceği gibi zeytinin üretim aşamasındaki farklılıklar itibariyle de meydana gelebilir.

Yeşil Zeytin Nasıl Saklanır?

Yeşil zeytin, kahvaltıların sevilen lezzetlerinden biridir. Yeşil zeytin satın alırken küçük gramajlarda almanız tavsiye edilir. Yeşil zeytin bozulmaması için ne yapılmalı diyorsanız; yeşil zeytini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için salamura suyunun içerisinde olması gerekiyor. Eğer yeşil zeytini güvendiğiniz yerden açık olarak satın alıyorsanız zeytin poşetinin yarısını su ile doldurmanız yararlı olacaktır.

Yeşil zeytin, çoğu lezzet sever tarafından limon suyu eklenerek tüketilmektedir. Ancak yeşil zeytini limonlarken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Limonu tüm zeytinin üzerine dökmemeye özen göstermelisiniz. Eğer tamamına dökerseniz limon, zeytinin bozulma sürecini hızlandıracaktır. Bu sebeple yiyeceğiniz kadarını kâseye alıp limonlayabilirsiniz.

Zeytin çeşitlerini, güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz uygun olacaktır. Tüm bu yazımızda bahsettiğimiz zeytin nasıl muhafaza edilir hakkında bilgileri; marketten alınan, pazardan alınan, açık alınan, sele, salamura, bastırma, kırma, tatlanmış, çizik, doğal, dilme, ham, olmuş gibi tüm zeytin ürünleri için uygulayabilirsiniz.